Cape Epic


The Cape Epic 2007 - 24-31 maart

De Cape Epic wordt gereden in teams van 2 personen. Er zijn 4 verschillende categorieën: heren, dames, mixed en masters. Het Lingier-Versluys Team start bij de heren met 1 koppel: Lingier-Vanhecke, 2 renners die conditioneel aan elkaar gewaagd zijn en die mikken op een plaats in de top50, dit heeft hen tevens recht om dagelijks in de bevoorrechte 1ste box te mogen starten. Onze bestuursleden Erik en Danny zullen dan weer de naam van de Beachbikers verdedigen bij de Masters.

In totaal rijden ongeveer 1100 deelnemers mee, een 550-tal teams van rond de wereld.

Er wordt een afstand overbrugd van 900 kilometer met een totaal van 16.000 stijgende hoogtemeters. Het geheel wordt afgelegd in 8 dagen, met

telkens een overnachting in een groots tentenkamp.

Elke deelnemer krijgt dagelijks een individuele tent opgezet.

De start vindt plaats in Knysna, een dorp op de Garden Route,

aan de zuidkust van Zuid-Afrika, een 500 kilometer ten oosten

van Kaapstad. De aankomst ligt in het Lourensford Wine Estate,

net buiten Kaapstad.

De route ligt iets meer landinwaarts ten opzichte van de

vorige jaren. Reden is vooral om zo weinig mogelijk regen te

hebben. Vanaf eind maart, het begin van de Zuid-Afrikaanse

herfst, valt er immers al wat meer nattigheid, vooral aan de

kust. Om dezelfde reden is de race ook een maand vervroegd;

droger en heter!

Stage 1: Knysna - Uniondale

Start: Knysna Waterfront

Finish: Uniondale High School

Distance: 101km

Ascent: 2660m

Sunrise: 06:34

Sunset: 18:34

Ook in 2007 is de start van de Cape Epic in Knysna. Het grootste obstakel op de eerste dag zal de 12 km lange Prince Alfred Pas zijn. Daarna rijden de bikers de hitte van Klein Karoo in, en finishen die eerste dag via het historische Wagon Trail in Uniondale.

Dagverslag:

De eerste dag zit erop van de Cape Epic. Niek en Bart moesten helemaal achteraan starten. Hierdoor moesten ze al 2 minuten wachten voor ze konden vertekken. Bart Vanhecke draaide dan direct de kraan volledig open tot beide terug in de grote kopgroep raakten. Dit had natuurlijk de nodige krachten gekost zodat Niek wat op adem moest komen. Hierdoor verloren ze terug wat plaatsen. Nadat Niek terug bij zijn positieven was konden ze opnieuw beginnen inhalen. Na 60 km wedstrijd was er een klim van 15 km en moest ons duo opnieuw wat minderen opdat Bart terug te hard ging. Gelukkig was de laatste klim nogal technisch met veel losse stenen zodat Niek daar wat voordeel had op Bart en zo terug wat meer zijn eigen tempo kon rijden.

Ze behaalden een mooie 23e plaats wat betekend dat ze morgen in de eerste startbox mogen starten.

Erik en Danny kwamen de dag ook goed door en finishten rond de 170e.

Stage 2: Uniondale - Oudtshoorn

Start: Uniondale High School

Finish: Langenhoven Gymnasium High School

Distance: 132km

Ascent: 2245m

Sunrise: 06:34

Sunset: 18:36

Vanaf Uniondale rijden de bikers langs de Kamanassie Rivier en kunnen zij zo'n 40 km van het uitzicht genieten voor zij het Kamanassie Natuur Reservaat in duiken. Dan volgen 35 heftige off road kilometers, om te beginnen een zware klim van 12 km! Na de verraderlijke rotsachtige afdaling zijn de laatste 50 km snel en fun, en als de wind gunstig staat zal zij de rijders op deze (langste) dag van de Cape 'naar huis duwen'!

Dagverslag:

Vandaag mochten Niek en Bart starten vanuit de eerste startbox. Dit scheelde dus een pak en moesten ze niet van in het begin een inhaalrace rijden. Na de start konden ze een klein uurtje meerijden met de besten tot de eerste zware klim in het zicht kwam. Het tempo werd hier opgedreven voor de 13 km lange klim met veel losse keien. De klim gebeurde op de kleinste versnelling en voor de minder technische rijders was het zelfs te voet. (leve de fully zegt men dan). Zoals gisteren vertrok Bart het sterkst tot ongeveer km 80. Dan zijn Niek en Bart mekaar waard en de laatste 20 km zijn dan voor Niek zijn rekening.

Na de lange afdaling konden Bart en Niek opnieuw aansluiten bij de top 20. De laatste 50 km gingen dan nog licht bergop. Rustig meedraaien dus maar Bart vond dit te traag en gingen ze er dus vandoor. Zo reden ze 1u met 2 voorop met de wind pal op de kop. Ze kwamen tot op 100 m van de groep hiervoor maar dan kwamen ze zichzelf tegen. Dit is dus NIET voor herhaling vatbaar. Toch nog 22e geworden. Erik en Danny kwamen 2u na hen volledig Choco binnen.

Stage 3: Oudtshoorn - Ladismith

Start: Langenhoven Gymnasium High School

Finish: Ladysmith High School

Distance: 128km

Ascent: 2425m

Sunrise: 06:39

Sunset: 18:39

De derde dag volgt na een redelijk milde start de zwaarste klim van de Cape Epic 2007: Fielie's Folly. Het goede nieuws is de fun tijdens de snelle afdaling aan de andere kant, waar de rijders enigszins kunnen herstellen voor zij afdalen naar de voet van de Huis Rivier Pas. De route leidt via jeepsporen door schilderachtige boomgaarden, de finish is in Ladismith.

Dagverslag:

Vandaag was de 3e zware dag op rij. Voor velen 1 dag teveel. Gelukkig waren Niek en Bart vandaag behoorlijk sterk en konden ze de ganse dag in de 2e groep meerijden. Na 20 km van deze groep weggereden en dan heel wat teams ingehaald. Zo ook Hermida en Naef die een lekke band hadden. Pas na 50 km konden ze Bart en Niek terug inhalen. Onderweg 2 klims van 4 km met stukken die te voet moesten gebeuren en de rest op de kleinste versnelling. Hier en daar nog een koppel ingehaald. Iets over halfweg nog een klim van 8 km waar ze de leiders in de categorie masters tegen kwamen. Samen met hen hebben Niek en Bart de wedstrijd volmaakt en dit was maar best zo want het was vandaag opnieuw veel tegenwind. Bart had vandaag geen zwak moment zodat Niek af en toe moest aan het zadel hangen van hen maar bij het masters duo gebeurde dit ook.

Het resultaat vandaag was ook prachtig vandaag. 15e en zo opgeklommen naar de 17e plaats algemeen.

Stage 4: Ladismith - Barrydale

Start: Ladysmith High School

Finish: Barrydale Primary School

Distance: 121km

Ascent: 1285m

Sunrise: 06:43

Sunset: 18:40

Na de zwaarste start in de Cape Epic geschiedenis zal dag 4 een relatief rustige dag zijn, met toch ook weer zijn eigen uitdagingen. Grote open wegen, korte klimmen en niet al te veel technische obstakels zullen de groep de gelegenheid geven wat te herstellen voor zij bij Leopard Rock arriveren, met zijn zanderige jeepsporen en verbijsterende wildernis.

Dagverslag:

Volgens de organisatie stond er vandaag een 'rust' dag met slechts 1450 hoogtemeters op het programma over 121 km. Al snel hadden Bart en Niek door dat ze niet direct over hun sterkste benen beschikten. Dus de sterke prestatie van gisteren zat er dan ook niet in. Al vlug zaten ze in een grote 2e groep. Bij een technisch gedeelte zaten ze te ver achteraan zodag hun directe concurrenten er vandoor waren. Het koste dan ook krachten om terug te keren. Op het laatst was er vee los zand wat natuurlijk in het voordeel was van onze 2 renners. Ze konden zo wegrijden en nog wat koppels remonteren. Dit tot de laatste 30 km. Er waren dan weer veel korte stijle klims vol met stenen. De mannen met de fullys konden zo wegrijden. En als ramp kreeg Niek nog een dipje. Toch nog een 17e plaats uit te brand kunnen slepen. En bij deze mindere dag toch nog wat voorsprong kunnen pakken op de mannen net achter hen.

Vanaf morgen proberen Niek en Bart wat taktischer te rijden om hun positie te behouden.

Stage 5: Barrydale - Montagu

Start: Barrydale Primary School

Finish: Montagu Primary School

Distance: 102km

Ascent: 1590m

Sunrise: 06:46

Sunset: 18:41

Een spectaculaire route! De eerste 40 km leiden de rijders kris kras tussen de boerderijen door. Er wordt wéér veel gevraagd van hun 'klim benen' als zij een uitdagend 5 km singletrack moeten overwinnen om de top van Op De Tradouw Pas te bereiken. Daar wijzen alle wegen naar beneden waar de rijders een maanlandschap wacht naar de Wolfieskop Pas, die 430 meter klimt in 7 km! Dan komt de beste afdaling van de route van 2007, het welkom in Montagu zal warm zijn!

Dagverslag:

Vandaag ging de start door vele wijngaarden (de Zuid-Afrikaanse wijn is zeker niet slecht om te drinken). Vlak was het niet en het ging dus de ganse tijd op en neer. Niek hangde hier aan de rekker in de 2e groep. Dit tot aan km 40. Daar volgde de eerste serieuze klim van de dag. 5 km op het kleinste verzetje en dit sigle track. Dit ging Niek beter af en zo kon ons duo wat plaatsen winnen. Na de afdaling deed Bart een serieus effortje tot een groepje met daarbij de leiders bij de masters. Zij hielden het tempo hoog zodat Niek en Bart in een zetel naar de 2e klim konden rijden. Onderweg nog het duo Naef-Hermida opgepikt die wat ziek waren. In deze laatste klim ging het behoorlijk en enkel de masters en het prof duo kwamen eerder op de top dan Niek en Bart van hun grote groep. In de afdaling probeerden ze dit gaatje terug dicht te rijden maar 2 lekke banden gooiden roet in het eten. Zo ging een bijna top 15 plaats in lucht op en eindigden ze 21e. Hierdoor komen hun dichtste belagers enkele minuten dichter.

Stage 6: Montagu - Villiersdorp

Start: Montagu Primary School

Finish: Villiersdorp Sport Fields

Distance: 111km

Ascent: 1565m

Sunrise: 06:49

Sunset: 18:42

Na een heftige start door Cogmanskloof gaat de race naar het boerenland van Robertson Valley. De rollende heuvels en funny afdalingen zijn bezaaid met doornen, dus de rijders kunnen maar beter voorbereid zijn! Snelle afdalingen zullen tenslotte leiden naar de voet van Rooihoogte. Deze route leidt beslist niet via de gemakkelijkste weg naar de finish in Villiersdorp!

Dagverslag:

Na de wat mindere dag van gisteren (in het gevoel van de benen) voelden onze 2 renners zich beter vandaag. Ze hadden zich al vlug in de 2e groep genesteld. Na 30 km kwamen de heuvelende stroken eraan. Dit met zanderige jeep sporen en keien. Dit lag onze 2 renners natuurlijk. Na dit stuk volgde een 23 km lange gewone weg met opnieuw veel wind op de kop. Hiervoor had Bart pech met een lekke band. Na 5 min konden ze terug op pad en in plaats van hun rustig te laten meedrijven hebben ze met 2-en het volle pond moeten geven op deze weg om terug te komen. Op het laatst volgde nog een 5 km lange technische stijle klim. Daar gingen ze nog eens goed door en de stukken te voet deden ze al lopend. Hier konden ze nog wat plaatsen winnen. Tot aan de finish hebben ze het volle pond moeten geven om het verschil met hun naaste concurrenten niet te groot te laten worden. Vandaag opnieuw 4 min verloren maar ze houden nog 11 min over. Morgen volgt er nog één zware dag en hopelijk een keer geen pech. Vandaag dus 19e en 17e algemeen.

Stage 7: Villiersdorp - Kleinmond

Start: Villiersdorp Sport Fields

Finish: Municipal Day Camp Area

Distance: 116km

Ascent: 1990m

Sunrise: 06:53

Sunset: 18:42

Het goede nieuws voor de groep op dag 7 is dat de rijders 'slechts' tweederde van de Groenlandberg zullen beklimmen! Na al dat klimmen volgt een plezierige afdaling in Lebanon Forest waar de rijders eindelijk wat schaduw wacht. Na de korte bosrit duiken zij onder de N2 door, en al snel zal de groep beloond worden met prachtige zeezichten, voor zij het slaperige Kleinmond in rijden.

Stage 8: Kleinmond - Lourensford

Start: Municipal Day Camp Area

Finish: Lourensford Estate

Distance: 75km

Ascent: 1285m

Sunrise: 06:55

Sunset: 18:42

De laatste dag starten de Cape Epic rijders in Kleinmond en steken zij de Palmiet River over, een snelle start! Na de appelboomgaarden van Elgin en Grabouw leidt de route naar de Sir Lowry Pas. Daar moeten de rijders hun fietsen ongeveer een kilometer dragen over verraderlijk gladde stenen. Niet alleen voor hun eigen veiligheid, maar ook omdat wij voor het eerst permissie hebben om door de historische Gamtou Pas te rijden! Dan bumpen de rijders nog enkele kilometers over de spoorweg waarna in het magnifieke Lourensford de medailles op de Cape Epic finishers wachten

Dagverslag:

De Cape Epic zit erop. Ons duo werd uiteindelijk 17e bij de elite wat zeker niet slecht is. Gisteren waren ze zelfs opgeklommen tot de 16e plaats maar Niek had in de laatste nacht koorts gekregen zodat de laatste dag nog een helse tocht werd.

Uitgelichte berichten