BK XC Malmedy

Lingier-Versluys aan het feest in BK Malmedy.

Dries Govaerts werd Belgisch Kampioen bij de beloften.

Nicolas Vermeulen eindigde als 5de elite.

Kris Hertsens haalde brons in de master A categorie.

Vandaag stonden in Malmedy de Belgische Kampioenschappen XC op het programma. Bij de beloften won Dries Govaerts voor Tim Wijnants en Bjorn Brems. Hij werd ook 6e algemeen, net na teamgenoot Nicolas Vermeulen die heel mooi 5e algemeen werd, na het ongenaakbaar Olympisch trio Paulissen-Nijs-Meirhaeghe en leider in de Beneluxcup Coenen.

Hans Urkens werd 11e.

Bij de masters werd Kris Hertsens knap 3e.

Het weer zat op zondag goed mee met zowaar zonnestralen aan de hemel, wat een verschil met de afgelopen dagen toen de regen met bakken uit de hemel viel.

Voor het grote publiek was het vooral uitkijken naar de titanenstrijd tussen de

3 Olympiers Nijs-Meirheaghe-Paulissen, die om 14u30 van start ging.

Bij Lingier-Verlsuys waren de ogen vooral gericht op belofte Dries Govaerts wiens seizoen in teken stond van dit kampioenschap,

trainingsschema's werden in hierop afgesteld, dit moest het orgelpunt van het seizoen worden.

Waar Dries nog de meerdere moest herkenen in Brems op het WK 3

weken terug waren de rollen vandaag omgekeerd. (Wat een kunst om

als 20 jarige zo goed te kunnen pieken, met dank aan traininer Michel Wijnsberge) In de eerste start klim gingen er 5 renners aan de haal,

waarbij belofte Wijnants.

In de achtervolging waren dit Lingier-Versluys renners Govaerts en

marathon specialist Vermeulen samen met belofte Bjorn Brems van

team Saeco. Voor Vermeulen ging het net iets te rap op dat moment

en het duo Brems-Govaerts ging in de achtervolging op Wijnants.

In de 2 ronde waren de rollen al omgekeerd Brems-Govaerts aan de leiding voor Wijnants. Dit bleef zo tot 3 ronden van het einde Govaerts een kleine kloof kon slaan op Brems.

Uitslag BK Elites

1. Roel PAULISSEN 2:08:29

2. Sven NIJS 2:08:53

3. Filip MEIRHAEGHE 2:13:39

4. Davy COENEN 2:14:21

5. Nicolas VERMEULEN 2:17:00

6. Joris MASSAER 2:19:46

7. Jimmy TIELENS 2:25:12

8. Hans URKENS 2:25:46

9. Kevin VAN HOOVELS 2:27:33

10.Ludovic MOTTET 2:28:48

...

16. Peter CODDENS 6 ronden

18. Bart VAN HECKE 6 ronden

Uitslag BK Beloften

1. GOVAERTS Dries 2:17:35

2. WIJNANTS Tim 2:19:58

3. BREMS Bjorn 2:20:14

4. HOSSAY Pascal 2:27:15

5. VANGENECHTEN Rob 2:29:08

Uitslag BK Master A

1. MAES Geoffry 1:41:05

2. DELFOSSE Gerrit 1:43:31

3. HERTSENS Kris 1:44:40

4. DE NEF Kris 1:47:26

5. SOENEN John 1:48:29

Ondertussen reed Vermeulen als 7de rond algemeen en kreeg aansluiting bij Brems, eventjes in zijn wiel blijven gangen om dan in 1 ruk tot bij teamgenoot Govaerts te fietsen en hopen dat dit bij Brems een morele toptikker te weeg bracht.

Het hielp, Vermeulen nam Govaerts gedurende 1 ronde mee op sleeptouw en zo werd de kloof op Brems uitgediept tot 50seconden.

Van Brems weten we echter dat hij een sterke finisher is en hij kon de kloof even dichten tot een 25tal seconden, maar dit moet veel krachten hebben gekost want met nog 1 klim voor de boeg was het tijdsverschil terug wat opgelopen. In de laatste zware afdaling zat Brems volledig verzuurd en ging zo nog hard tegen de vlakte, jammer dat hij daarmee nog zijn 2de plaats verloor aan Wijnants.

Met Govaerts in een geruststellende winnende positie trok Vermeulen nog eens goed door en kon zo heel knap 5 worden algemeen, het maximum haalbaar resultaat. Chapeau aan onze 2 toppers die een uitstekende wedstrijd reden en waarbij de teamtactiek als gesmeerd liep!

Hans Urkens werd onze 3de man in de wedstrijd, matig gestart kon stelselmatig opschuiven. Met een sterke laatste rond sleepte hij nog een 11de plaats algemeen uit de wacht en eindigde als 8ste elite.

Peter Coddens werd 16de elite en Bart Van Hecke die sukkelde met zijn rug werd 18de elite.

Bij de masters had het Lingier-Versluys team 2 podium kandidaten: Kris Hertsens en Bart Pattyn.

Beiden konden een goede start nemen en na 1 ronde zaten ze beiden nog voor een podium positie te rijden, dan kreeg Bart Pattyn met pech af te rekenen, een gebroken ketting zorgde er voor dat hij veel tijd verloor en zo een mooi resultaat in rook zag opgaan. Kris Hertsens reed een regelmatige wedstrijd en eindigde mooi als 3de.

Op zaterdag reden 2 van onze jeugdrenners mee, ze deden het uitstekend!

Een zilveren medille was er voor DEHAEZE Mathieu bij de aspiranten 13jaar.

Brons was er voor VUYLSTEKE Thibault bij de 9 jarigen.

Proficiat aan beiden!

Als slot wil ik iedereen bedanken die het mede mogelijk heeft gemaakt om Dries Govaerts naar deze titel te leiden: trainer Wijnsberge en dokter Vanhee voor de medische begeleiding, alle begeleiders, verzorgers en familie die onze renners altijd met de beste zorgen omringen en ten alle tijd klaar staan voor hen. De mechaniekers voor het klaarzetten en onderhoud van hun fietsen.

Scott voor het leveren van topfietsen, waarover onze renners in de hemel zijn, alsook schoenen fabrikant Sidi die ons voorziet van schoeisel. Sportstech die het team voorziet van sportdranken en voedingssupplementen en de firma's Versluys, Lingier, Baeteman, Callant voor de financiële inbreng in het team.

Dank aan allen voor deze titel!

Niek

BKMalmedy2008

Nicolas: Na het WK marathon waar ik met een goed gevoel terugkwam was het wedstrijdgebeuren nu

te doen in Malmedy voor het BK cross country . Het gevoel is al heel de week goed en na een goede training van woensdag op het parkoers zie ik het wel zitten . Bij de elites zijn er 4 man die er Top zijn (Roel ,Nijs ;Filip en Davy)dus ik denk een vijfde plaats moet de mijne kunnen zijn .

Enkel het is ong 2 maand geleden dat ik een xc gereden heb ,dus explosiviteit ????

Na een beetje opwarmen begeven we ons naar de start , ik mag als 8ste naar voor en ben tevreden had erger verwacht . Na een lastige starklim waar ik goed kan volgen ( had verwacht dat ze harder gingen starten) kom ik als 7de in de afdaling met iets voor mij de Vier toppers en ik zit tussen de Beloften (ploegmaat Dries en zo) beneden neem ik heel de strook alsfalt op kop , (die beloften hé ,niet overnemen☺☺☺) en dan de lange klim , op het laatste stuk moet ik een klein gaatje laten door de vorige inspanningen maar ik blijf de komende 2 ronden op ong 15à20sec hangen . ik doseer men wedstrijd goed om een super finale te rijden!!!

In de derde ronde versnel ik een beetje (ook om Joris weg te houden) en ik kom terug dichter bij Dries en Bjorn( bremske) , juist op dat moment versnelt Dries en bjorn past ,ideaal voor de ploeg, ik kom bij Bjorn maar mag natuurlijk niet rijden achter men ploegmaat ;

Had dat ook direct tegen Bjorn gezegd en die verstond dat( sorry Blorn) ,dus hij moest heel het asfaltgedeelte op kop rijden en ik kon recuperen , op de volgende klim volg ik gemakkelijk en wacht op mijn moment ;Dries rijdt intussen 20 sec weg en ik hou me kalm tot 100m voor de top , 2tandjes erbij en Zoef weg .(bjorn mentaal gekraakt ) In de technische zones en de daarop volgende 2 klimmetje ga ik zo hard dat ik op het laatste stuk al bij Dries aansluit . 20sec dichtgereden , Op de lange strook asfalt rij ik alles op kop om Dries zo goed mogelijk te helpen , de klim neem ik ook voor mijn rekening en Dries moet op de tanden bijten om te volgen . Ik neem hem mee tot boven en dan komen de afdalingen, op de steilste maak ik nog een klein foutje maar zonder erg , ik blijf gaan op alle klimmen en ook de volgende afdaling gaan zeer snel , zo snel dat ik zelfs Dries nog op 35 sec rij in het laatste gedeelte . Zo had ik ook nog de tijd om Dries al vierend over de meet te zien komen .

We zijn allebei heel gelukkig , ik 5de en hij 6de maar BELGISCH KAMPIOEN beloften

Ikzelf ben heel tevreden en beter zou niet kunnen , mijn achterstand op het podium was 3min25sec op Filip en d’as eigenlijk nog goed

En eigenlijk bewijs ik hiermee (al 2 opeenvolgende jaren)dat als je vooral marathons rijdt toch nog een goed XC renner kunt zijn ,

Alle nu gaan we eventjes rusten voor we aan de volgende koersen beginnen .

En o ja zopas hebben we afscheid genomen van men beste vriend ( men hondje ) TOYKA

Spijtig natuurlijk (is het leven hé)

Dries: Zondag 13juli ben ik in Malmédy Belgisch Kampioen Mountainbike bij de Beloften geworden. We startten samen met de Profs, maar de renners onder de 23jaar werden als beloften geklasseerd. Vanaf de start had ik een goed gevoel. Roel Paulissen, Sven Nijs, Davy Coenen en Filip Meirhaeghe reden al snel van ons weg, maar hierachter kwam ik met Bjorn Brems (die trouwens mijn favoriet was voor het BK) als eerste 2beloften door. We moesten 6 ronden en een startronde afleggen, iedereen wist dat doseren heel belangrijk was. In de start en de 3ronden die daarop volgden ben ik nooit echt over mijn toeren gegaan. Al redelijk snel hadden we door dat we niet naar die 4 elite moesten/konden rijden, dit was toch niet onze wedstrijd, het was ons natuurlijk om de titel bij de beloftecategorie te doen. Toen Brems na 4ronden een foutje maakte kwam ik met een paar seconden aan de leiding. Dit verwachtte ik niet meteen en wist ook niet wat ik moest doen; doorgaan of rustig houden. Ik ben dan mijn tempo blijven rijden zodat als Brems terug zou komen hij toch een inspanning moest leveren. Tot mijn verbazing kwam hij niet meteen terug en ik bouwde heel even zelfs mijn voorsprong uit naar iets meer dan een halve minuut. Toen de voorlaatste ronde Ploegmaat Nicolas vermeulen, een eliterenner, tot bij mij kwam, wist ik dat ik zeker een mentaal voordeel had doordat ik zou kunnen aanklampen bij nicolas. Toch merkte ik dat ik moe begon te worden en merkte dat Brems heel stil aan het terugkeren was. Ook moest ik lossen bij Nicolas die pas na 2uur op stoom begint te komen. De laatste ronden was heel nerveus omdat ik natuurlijk mijn belgische titel niet meer wou weggeven. Later zou ik vernemen dat Brems heel veel risico's heeft genomen om mijn voorsprong terug te verkleinen en hierdoor zwaar gevallen is. Hij is zelfs even moeten blijven liggen om te bekomen, zodat Tim Wijnants in extremis nog over Brems is geraakt. Wel gehoopt maar niet verwacht mocht ik de Belgische kampioenentrui aantrekken op het podium, terwijl Wijnants tweede werd en Bjorn Brems dus nog derde is geëindigd. Voor mij is dit een leuke ervaring, zeker nadat ik al 5X zilver hebt behaald op een BK en 1Xbrons. Als ik alles samentel heb ik dus al 7 nationale medailles gereden, waarvan 5 in het mountainbiken. Ik wil graag iedereen bedanken die mij op eender welke manier hebben geholpen!

Kris: De laatste 2 weken heb ik me eens deftig voorbereid op het BK. Ik had niet veel getraind maar wel meer gerust en wat op mijn voeding gelet. De wedstrijdjes van vorig weekend scherpten mijn moraal en mijn weerstand wat aan zodat ik totaal zonder stress aan de start stond.

Ik moet ook Peter, de mecanieker van ons team, bedanken om mijn versleten gereden Spark terug op wedstrijdniveau te brengen.

Top5 was een must en podium was een doel! Kort na de start zag het er goed uit. Ik hield me rustig op het asfalt en reed naar een 4de plaats de eerste technische zone in. De wedstrijdvervalsing kon beginnen. Zigzag tussen de junioren proberen geraken. Al gauw zag ik Geoffrey en Gerrit 100m voor me uit rijden. Eventjes later kwam Kris Denef me voorbij en in de volgende afdaling was het weer zover. Een hoopje junioren op de grond en wij eroverheen. Denk dat we in de startronde makkelijk 40 à 50seconden verloren door toedoen van de junioren. Hoe kan je nu zoiets op een BK toestaan? Waarom kan het wel beter in de Beneluxcup? Op de koop toe moest ik bij het ingaan van de 1ste grote ronde van de fiets omdat de snelsluiter van mijn voorwiel bij die val was losgekomen.

Nog steeds geen paniek want van op een 10de plaats kon ik na 2km terug naar een 3de plaats rijden. Enkel John Soenen kon bergop sneller. Maar op de technische zones moest hij telkens lossen. De enige echt moeilijke afdaling liep ik omdat ik dat gewoon sneller kon dan fietsen. Ik gebruik mijn fiets als 3de been en laat me gewoon gaan. Het publiek vond dat blijkbaar fantastisch want telkens kreeg ik er applaus voor.

Bij de doortocht aan het brugje richting finish zag ik Geoffrey al terug bergop rijden. Die had al bijna 2 minuten voor?! Podium was dus het hoogst haalbare. Ik ben gewoon voluit blijven rijden en heb John op meer dan 30sec kunnen houden tot hij ten val kwam en mijn podiumplaats zeker was. Ik zag wel dat ik iets dichter bij Gerrit kwam maar ik wenste hem geen pech toe. Het moest puur sportief kunnen!

In de laatste kilometers reed ik op een wolkje. Ik was echt fier op mijn podiumstek. Er was geen kruit gewassen tegen die 2 supermannen. Nadien bleek dat Kris Denef, een bom van 90kg, nog de 4de plaats in de wacht sleepte. Wel zonde van mijn ploegmaat, Bart Pattyn. Hij was vorig weekend heel sterk en won in Houffalize. Maar tijdens het BK brak zijn ketting doormidden.

Later bleek dat ons team er een fantastische dag van had gemaakt. Nicolas werd 5de elite. Hans 8ste elite en een Belgische tittel bij de beloften voor onzen Dries. Das gewoon kicken!!

Uitgelichte berichten