Transalp

Transalp 2009 - 18 - 25 juli634 km in 8 dagen22077 HM meters !!

De Transalp is een wedstrijd die over acht dagen verloopt en die door drie landen passeert . Er wordt vertrokken in het Duitse Mittenwald en via Oostenrijk gaat het naar het Italiaanse Riva del Garda aan het Gardameer . Er moeten in totaal 634km worden afgelegd , over 18 bergpassen worden gereden en 22.077 hoogtemeters worden beklommen ! Het is een duo-wedstrijd dat ik samen rijd met Piet De Maeyer .

Nadat Piet ons in december had ingeschreven was het eindelijk zover en konden we vertrekken . Op donderdagavond reden we rond 19u30 richting de Alpen maar in Keulen werd al gestopt om te overnachten . We zijn rond 16u , met een rustig zomerweertje , in Mittenwald aangekomen waar we ons eerst hebben aangemeld . Van de organisatie kregen we een grote reiszak waar we al ons gerief voor deze week moesten in krijgen , inclusief de slaapzak en de matras die we zouden nodig hebben ( een Duitse medewerker met een beperkte kennis van de Engelse taal dacht trouwens dat we hem ook in deze tas wilden stoppen ..."me in the bag???") . Het slapen tijdens deze acht dagen gebeurde namelijk in sport- of schoolzalen waar de organisatie onze zak ook dagelijks weer voor ons afzette .Nu nog eens goed eten en een goeie nachtrus en de Transalp kan beginnen !

1ste etappe Mittenwald-Reith 85km - 2087hm

We moesten onze wagen op een legerbasis plaatsen en daar onze zakken afgeven en dan met de fiets naar het centrum van het dorp rijden voor de start . Maar het slechte weer zou daar een stokje voor steken , het was al de hanse nacht hevig aan het regenen en amper 8 graden in het dal ! De eerste etappe werd om veiligheidsredenen afgelast , wat trouwens een primeur was . Op het hoogste punt van de rit , en dit was maar 1950m , lag rond 8u al meer dan 5cm sneeuw en het zou nog de hele dag blijven regenen . Gelukkig liepen we dan toevallig drie Belgen van uit het Gentse tegen het lijf die ons met hun camionette wilden mee nemen naar Reith , anders was het wachten tot 16u op de bus . 's Avonds bij de briefing voor de "2de" etappe werd ons gezegd dat deze rit zou worden aangepast want op 2300m lag er reeds 40cm sneeuw ! Gelukkig werd er veel beter weer voorspeld voor de volgende dag . De Salskammer Trophy , iets verder in Oostenrijk , werd trouwens ingekort wegens lawinegevaar ..

2de etappe Reith-Mayrhofen 87km - 3344hm

De volgende dag stonden we op met een stralende zon . De start werd verplaatst van 9u naar 11u zodat de temperatuur wat kon stijgen en de sneeuw kon smelten . We startten rond de 400ste plaats en het was direct bergop via een smalle straat , met filles als gevolg . Aan een slakkentempo werd de eerste klim , die vooral over schotterwegen ( een soort gravé ) en asfalt liep , genomen maar na verloop van tijd konden we toch wat beginnen opschuiven . Op de top hadden we prachtige uitzichten door de sneeuwval van de vorige dag . De tweede klim was gelijkaardig , niet te steil en je kon een constant tempo aanhouden . Er volgde een redelijk lange en snelle afdaling met daarna nog een korte klim op asfalt waar na 54km de finish werd bereikt van deze rit . Normaal liep deze klim nog verder tot 2296m hoogte maar de doortocht werd door de politie verboden door de sneeuwval . Vanaf deze finish werd er zonder tijdsregistratie via het dal verder gereden tot in Mayrhofen . Morgen trekken we naar Zuid-Tirol in Italie .