LCMT

LCMT 2010 - donderdag 13 mei tot zondag 16 mei

</hs:element40> <hs:element47>

Hemelvaart is gepasseerd, dus de LCMT ook. De vierdaagse

in de Ardennen, voor de 12de keer georganiseerd, begint

meer en meer de weg te vinden naar het grote publiek.

Voor de 1ste keer was het evenement volledig uitverkocht.

440 deelnemers mochten hun conditie en techniek testen

in het Mekka van de mountainbikesport, namelijk

Houffalize. Daar ligt het zwaartepunt van deze 4 ritten.

Er zijn ook 2 mogelijkheden, namelijk chrono rijden of

gewoon als recreant het parcours afhaspelen. Ook

verschillende Beachbikers waren van de partij, daardoor

dit beknopt verslag. (Yves Claeys, David Osaer,

Klaas Vanmoortel, Danny Landschoot)

Voor de chrono racers was er een proloog uitgezet op

de flanken van de Stockeu, welbekend uit de klassieker

Luik – Bastenaken – Luik. De Beachbikers deden het verre

van slecht en reden een verdienstelijke proloog.

David Osaer: 15de

Enzo Sabbe: 17de (bevriende biker)

Klaas Vanmoortel: 18de

1ste rit Stavelo – Houffalize 97 km

Ikzelf heb moeten passen voor deze rit, daar ik familiale verplichtingen had, kon ik pas ’s avonds het LCMT peloton vervoegen. Dus kan ik enkel voortgaan op verhalen, die bij een Choufke in de Bar ’s avonds verteld werden. Ik heb dan ook al vele malen deze rit afgehaspeld en kon mij het levendig voorstellen wat er bedoeld werd met “het was zwaar” en “het bolde van geen kanten”. Het was namelijk koud en nat in Stavelo en dan wordt deze rit loodzwaar. Er zit flink wat klimwerk in en de passages op de heuvelruggen liggen dan ook steenvast vettig. Je kunt jezelf verrot stampen op een plat stuk en toch maar 8 à 9 km/uur halen. Zelfs in afdalingen mag je dan meetrappen, wat het recuperen niet bevorderd. De chronoboy’s deden het uitstekend!

Uitslag chrono rit 1.

Klaas Vanmoortel: 7de

David Osaer: 8ste

Enzo sabbe: 9de

2de rit Houffalize - Groothertogdom Luxemburg – Bastenaken – Houffalize 108 km

Dit is de langste rit, maar tevens de minst zware van het de 4 etappes. Het parcours is meer golvend en bolt ook bij minder weer redelijk. Met een groepje van 6 vatten we de rit aan. De bedoeling was simpel, samen een leuke bikedag beleven en elkaar helpen waar nodig. Soms ook wel eens elkaar een kloot aftrekken, wat tot heel wat hilariteit leidde. Verschillende bikers keken dan ook raar op, als ze het mooie West-Vlaamse dialect door het bos hoorden bulderen, meestal gevolgd door een lachsalvo. Deze rit is bij mooi weer eigenlijk wat verzichten betreft, een voltreffer. Jammer genoeg was het een miezerig weertje, met een gemiddelde temperatuur van 9 graden. Voor de chronoboy’s hadden ze nog wat venijn in de staart van de rit gestoken. Sommige bikers kwamen dan ook laat toe en waren redelijk getekend.

Uitslag chrono:

David Osaer: 9de

Enzo Sabbe: 18de

Klaas Vanmoortel: DNS (ziek geworden met koorts).

3de rit Houffalize – La Roche – Houffalize 87 km.

Dit is de koninginnenrit, waar je ferm wat moet klimmen. Ook de technische klim- en daal capaciteiten worden hier flink op proef gesteld! Kort gezegd, een echt mountainbike parcours. Ook het weer was aanzienlijk verbeterd, de zon was van de partij en wij terug op stap met hetzelfde groepje. Martin, was dan al Touring Wegenhulp van dienst en hielp verschillende bikers, die te maken hadden met pech, terug op weg. Gelukkig hadden de meesten een kort geheugen en waren ze vergeten dat ze 1 gingen betalen ’s avonds, anders zaten we er nog!

Marino, klemgeit met hetzelfde probleem als ik (te klein voor zijn gewicht), keek bij elke beklimming, nogal somber, tot hij halverwege de rit opeens versnelde bergop. 1 van de 2 Benny’s in ons groepje kreeg daardoor een patat en het was nu aan hem om te overleven. Yves reed nogal voorzichtig voor zijn doen, hij had betonproblemen in zijn benen. Martin was precies Lassie en snelde overal te hulp. Ikzelf had bij wonder weinig problemen. Het is al eens anders geweest! Na een echt ferme rit konden we voor het eerst een Chouffe drinken op het grasplein voor het hotel, waar op hetzelfde moment een shortrace gehouden werd voor de chronoracers. Voor sommige was dit 1 Chouffe, voor een andere was dit 6 Chouffes (eens een ezel, altijd een ezel). Zo waren we gelanceerd voor ’s avonds nog eens de rit over te doen in de bar!

Uitslag chrono:

David Osaer: 6de

Enzo Sabbe: 11de

Uitslag shortrace:

David Osaer: 2de in de 2de groep (sterk zulle)

Enzo Sabbe: 1ste in 4de groep (ook sterk)

4de rit Houffalize – Stavelo 98 km.

Met een beetje te weinig slaap konden we aan de laatste etappe beginnen. Yves had gekozen om nog iets vroeger te starten dan wij. Ikzelf had al vlug door, dat ik mijn klimmersbenen in de valies achter gelaten had. Dit keer was het mijn beurt om af te zien. Daar zullen de Choufkes van de avond voordien wel eens voor iets tussen kunnen zitten. Nochtans voelde ik mij de avond voordien 3 x 7! De rit zelf is eigenlijk niet mega zwaar te noemen, juist het chronogedeelte is hard labeur met steile klimmen en stroef lopende stukken vals plat. Achter de chrono is het eerder een glooiend parcours te noemen in het Duitstalig België. Toch zijn de meeste bikers al voldoende afgemat, dat het voor sommige toch nog een kalvarietocht werd. Na weer een leuke ervaring mochten we nog een rondje rijden op het plaatselijke voetbalveld van Stavelo, waar ons een glas champagne aangeboden werd.

Uitslag chrono:

David Osaer: 6de

Enzo Sabbe: 13de

Algemene stand na 4 etappes:

David Osaer; 7de en 6de elite

Enzo Sabbe: 11de en 1ste jongere

Met een 7de plaats algemeen van David kunnen we van een sterke prestatie spreken. Jammer dat een nochtans goed gestarte Klaas door ziekte geveld werd.

Danny

Uitgelichte berichten
Recente berichten